tisdag 7 februari 2012

Husets historia

Vårat hus har byggts på i omgångar, från första början (1932) fanns här endast en liten stuga med vindsutrymme. Sedan tillkom en större påbyggnad 1936, den innehåller bland annat hallen och vardagsrummet. Även allrum och sovrum på övervångingen.

1994-95 renoverades huset rejält och då tillkom bland annat tvättstuga, badrum, liten toalett och modernt kök. Innan den renoveringen var det fortfarande dass som gällde!
Ägarna innan oss gjorde verkligen ett stort arbete, utan deras insats hade inte det här huset stått kvar idag. Det var verkligen vanvårdat när de köpte det. Men de tappade ork och lust efter några år och renoveringen kom av sig. Och efter några år då allt stod still beslöt de sig för att det finns annat än husrenovering här i livet. Nu reser de omkring och ser olika delar av världen istället. Genom att frigöra sig från renoveringsprojektet fick de möjlighet att hälsa på sina barn oftare (barnen bor i flera olika länder) och vi var överlyckliga då vi fick köpa ett hus med potential precis i det området vi önskat.

Och nya ägare innebär att det här huset än en gång förändras, men vi bygger i gammal stil och vi försöker även ta fram en del av det ursprungliga utseendet. Och försöker på så sätt göra huset rättvisa. Men tyvärr var mycket i väldigt dåligt skick, speciellt utvändigt, det är verkligen ett renoveringsprojekt.

Här ser ni två bilder som visar lite grann av det som behövde åtgärdas. Verandan, balkongen, takkupan och de här gulmålade väggpartien revs omgående. Men att bygga upp allt igen tog naturligtvis lite längre tid. Det är alltså inte på den här sidan vi håller på att bygga ut nu, utan på andra sidan. Men även här ska det senare byggas ut, i ett plan, det ska bli ett till sällskapsrum här. Ett med en karaktär av en glasveranda.





© Sommarfågel



Japp, om man undrar hur Falu rödfärg ser ut om man inte underhåller det på så där en 40 år kanske mer, vem vet, så har man svaret här. Inte bra. Men efter fruktansvärt mycket borstning och målning så ser det ok ut, fast trä tar stryk av att inte underhållas, speciellt på solsidan. Steg för steg bygger vi bort det. På nedre bilden kan man se hur man har tagit bort delar av fasaden och ersatt det med papp och skivor i väntan på någon åtgärd som inte blev av. Inte helt ok byggnadsstandard.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blog Widget by LinkWithin