Vårt vardagsrumsgolv har en gång i tiden strukits med fernissa, men när vi tog över huset var fernissan i bedrövligt skick. Vid något tillfälle har man isolerat golvet genom att limma fast tidningar direkt på golvet och sedan lägga över en matta. Detta var borta när vi flyttade in men spåren fanns kvar. Så här såg det ut:
© Sommarfågel
Vi ville gärna få bort fernissan på ett sådant sätt att golvet skulle passa ihop med den angränsade hallen där det fanns ett gammalt såpaskurat golv. Det uteslöt alltså slipning av golvet. Även om det får rätt färg med tiden om man sedan såpskurar det, så har jag läst att det förlorar den hårda hyvlade ytan och ser därför smutsig ut lättare.
Så vi beslöt oss för att prova få bort fernissan med hjälp av golvsåpa. Det har tagit långt tid, månader rättare sagt, det måste göras i många små steg, och sedan upprepas.
Mitt tålamod har prövats, men resultatet gillar vi skarpt. Ett gammalt fint såpaskurat golv. Så här ser det ut efter två skurningsomgångar, uppskattar det till att om två omgångar till så är spåren av fernissa helt borta, men det återstår att se.
© Sommarfågel
Om ni är intresserade kommer en beskrivning, här nedan, om hur jag har gått till väga för att bli av med fernissan.
Dag 1:
Flyttar bort möbler och täcker tapeterna nertill, det tenderar att sprätta iväg en del smutsigt vatten när jag skurar. Skurhandskar och oömma kläder är viktigt!
Efter många försök har jag kommit fram till att hos oss så fungerar det bäst med att ha värmt upp rummet ordentligt innan man sätter igång. Jag eldar därför i kaminen i några timmar och sedan stryker jag ut, stora mängder, ljummet vatten och golvsåpa på en smal golvremsa längs med en vägg.
Här ska påpekas att jag har läst mig till att vid såpskurande av trägolv man inte ska ha mycket vatten samt att vattnet ska vara kallt för att träet inte ska bli fult. Men då fick jag inte bort fernissan lika lätt vid skurningen, utan det krävdes mycket mer kraft och nötning av golvet, vilket skadade golvet.
Jag häller golvsåpan direkt på det blöta golvet, stora mängder återfettande golvsåpa ska det vara, det skyddar golvet vid den oömma behandlingen som komma skall . Sedan så spelar det säkert mindre roll vilken typ av golvsåpa man använder. Vi trodde vi hade köpt golvsåpa med linolja i men efter att ha läst på lite visade den sig vara baserad på förtvålad soljafettsyra; Gammeldags träsåpa från Welinoco. Provade även gulsåpa och grönsåpa men då fick jag inte bort fernissan.
Jag stryker ut såpan och vattnet på en så pass smal remsa att när man, dag 2, ska skura inte behöver sätta knäna i det som kommer bli väldigt äckligt och klibbigt skurvatten. Ser till att djur och barn inte kommer i kontakt med golvet. Jag har ofta täckt över såpastrykningen med byggplast nattetid då det inte finns någon dörr till vardagsrummet att stänga ute våra katter.
Innan jag går och lägger mig ser jag till att golvet är blött, dag 1 är vätan viktigast.
Dag 2:Värmer upp rummet igen. Och nu är det dags att väta ner golvet med såpa och vatten igen, fernissan luckras upp stegvis, det är ingen bra idé att försöka snabba på förloppet, så jag låter det stå och dra innan jag börjar skura. Jag lärde mig efter ett tag att överdriva mängden såpa, då detta gjorde att mindre skada kom till golvet vid skurningen. Dag 2 är mängden såpa viktigast.
När jag ser att fernissan lösts upp lite, dvs. en grå sörja ligger ovanpå fernissan så börjar jag att knäskura, i riktning med träets fibrer, sedan adderar jag såpa och vatten hela tiden. Efter ett tag torkar jag upp sörjan med vattendräkta skurtrasor som jag inte är rädd om, och sedan börjar jag om igen med att addera vatten och såpa, och skurar... och skurar...
Det är svårt att se var fernissan har släppt utan att låta golvet torka lite emellanåt. Så jag tenderar att ha flera olika stationer igång samtidigt med lite fördröjning dem emellan. Till sist när jag inte orkar mer för dagen, torkar jag rent golvet och stryker ut såpa med en blöt och ren trasa för återfetta golvet.
Ja, så har jag gjort hittills. Säkert finns det något som jag borde göra annorlunda, tips är hjärtligt välkomna.
Jippie! Är så glad att äntligen hittat beskrivning. Som jag letat!! Hur hittade du tipset? Är det en vanlig skurboste du använder? Hur mkt är mkt vatten?? Känns inte jättekul att slabba ner golvet så det rinner ner i springor och så. Men det måste det ju göra?! På beskrivningen lät det så! :)
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaHar en trappa som jag borde ta tag i men jag vet i sjutton om jag orkar..
Vilket jobb du har gjort.
Får se om jag tar mig i kragen
Annika
Jag läste i en byggnadsvårdsbok att man borde kunna ta bort fernissa på trappsteg genom att stryka ut linoljesåpa och sedan täcka över med plast under natten. För att sedan dagen efter skura bort fernissan.
SvaraRaderaFörfattaren hade inte själv provat metoden men trodde ändå att det var värt ett försök. Så jag provade mig fram på vårat golv, det var ju i sådant skick att vi inte hade något att förlora.
Om det inte hade blivit snyggt skulle vi nog ha hyvlat bort fernissan. Det har jag hittat lite info om på nätet. Det ska tydligen bli en hård yta som funkar som skurgolv sedan. Annars fanns ju alltid alternativet att måla golvet.
Kan inte ge några direkta recept angående mängden vatten, man får prova sig fram. Till en början var jag mycket försiktig med vattnet och såpan, ville inte att det skulle rinna ner något i springorna. Men på den delen av golvet använde jag således mer manuell kraft genom att skrubba mer och hårdare och det var inte bra för ytan, det är mer nött där. Tror det är bäst att använda ganska mycket såpa och vatten och låta själva uppluckringen göra största jobbet. Att det sedan krävs fler omgångar och mer tid får man ta!
Ja, Annika det tog längre tid och krävdes mycket mer arbete än jag räknat med. När jag tar mig an vår trapp ska jag ta god tid på mig och ta högst två trappsteg i taget. Sättstegen är de som jag tror blir svårast, fernissan har inte varit utsatt för nötning där.
SvaraRaderata rödsprit på trasa stryck ut ett lagom stor yta vänta 5 min torka bort förnissan . Om man vill återställa gammal förnissa så är det bra rödsprit också tänk på ha god ventilation och lägg andvända trasor i plåtkärl med lock
SvaraRadera