fredag 30 mars 2012

Vår!

Detta är ett inlägg med bygganknytning, för ni ser väl byggnadsmaterialet under mina skor. Utöver det så är det ett inlägg om något som gör mig fnissig och glad, vårskor!

Ha dé bra! Och hoppas att ni också njuter av den tidiga våren.

torsdag 29 mars 2012

Projekt


Så här för ett tag sen fick min sambo för sig att trapphuset som leder till källaren behövde ägnas lite omtanke. Han tröttnade nog på den deprimerande utsikten som han såg varje dag (där hänger hans arbetskläder).

Han har förut knackat ner fuktskadad puts och putsat om väggarna. Och målat själva trappen grå.

Nu beslöt han sig för att måla dörren nedanför trappen och upptäckte då att karmen var fuktskadad, mot trappen till. Han har drenerat om grunden i somras och har även tagit ner funktskadad puts i källaren och putsat om där. Men karmen till dörren hade vi minsann missat att den var skadad. Jag har känt att det var något som luktade unket men har inte kunnat lokaliserat källan. Nu känns det som om luften är ren. Så skönt!

Efter att dörren fick sig ett uppsving så fick han blodad tand och började måla tak och väggar i trapphuset, sen rasade det på av bara farten. Han satte upp pärlspont i en del av taket. Så nu är det bara några lister och några lager färg bort innan vi kan börja hänga upp arbetskläder där igen.

Och det är även här vi har tänkt oss att en liten mediecentral ska vara placerad; gateway m.m. Det innebär färre tekniska prylar i vardagsrummet på andra sidan väggen. Hoppas på att det blir bra. Börjar dock fundera på om det trådlösa nätverket fixar den här väggen. Vi har precis fått en ny gateway där det sades att det skulle fungera bättre men jag vet inte jag... hittills tycker jag mottagningen är bedrövlig.




Före och efter pärlspont i en del av taket. Det blir finfint!



Utlottning


Utlottning hos Hvítur Lakkrís, många vackra ting lottas ut för att fira fyra år som blogg och ett år som butik. Vinnaren dras den 20 april!


Fotografi © Hvítur Lakkrís


tisdag 27 mars 2012

Nya köksgardiner





Har ett angenämnt beslut att ta. Valet mellan dessa två vackra tyger, båda garnfärgde. Men bild nr 1 visar alltså ett tyg som är grön och vit randigt, medan nr 2 är grön och vit rutigt. De skiljer lite åt i nyansen av grönt, den randiga är lite mildare i mina ögon. Det beror nog på att när grönt och grönt möts i rutorna så blir det lite mer intensivt. Tyget har jag köpt på Önskehuset, och det är köksgardiner som ska sys.

Jag har nålat upp tygstycken på en list med krokar och fäst dem i taket, ett alternativ i varje fönster. Hade från början gardinstänger här inne men det innebar att så mycket av de fina gamla fönstren försvann bakom gardinerna. Till jul hängde vi istället upp julgardinerna i taket och vi blev så nöjda. Fönstren såg genast mycket högre ut. Fick bort lite grann av känslan att man är inne i en liten stuga. Det blev högre till tak helt enkelt.

Nu får dessa provisoriska gardiner hänga här tills jag har bestämt mig för någon av dem. Innan alla köksskåp är vita, så är det svårt att vara säker på vilken som passar bäst. Som ni ser sker det utprovning av lampor också.

måndag 26 mars 2012

Tjuvtitt

Hej! Här får ni en tjuvtitt på något som kommer i inlägget i morgon. Hoppas ni får en fin dag!


söndag 25 mars 2012

Fynd

Tio fina serveringsskålar har jag, men bara en av dem är från Iittala, den har jag fått av en av mina snälla mostrar.

De andra skålarna har jag hittat på Halpa-Halli. Finlands motsvarighet till tex. Coop eller City Gross. Till Finland åker vi de flesta somrar och vi har alltid försökt att ta oss en tur på nedre plan inne på Halpa-Halli i Jakobstad. Där kan man springa på sådana här roliga fynd.

Fotografi © Sommarfågel

lördag 24 mars 2012

Målning av kök


Hej, jag fick en fråga om hur jag gått tillväga när jag tog mig för det här projektet; att måla köket vitt. Och jag tycker det är så roligt att få frågor!
Så... så här gick det till:

1. Först fick jag ett smärre sammanbrott på all furu, sedan skred jag till verket beväpnad med en hink vatten och en hel del Yes. Måttet var rågat och vi hade ingen målartvätt hemma. Sammanbrottet är viktigt då det fungerar som motivation under det tråkiga grundarbetet. :-)

2. Efter tvätt slipade jag ytan lätt med sandpapper, för att komma åt vid profilen har jag använt en slipduk. Den har varit suverän!

3. Spackling och mer slipning. Fast jag har knappt spacklat alls den här gången.

4. Sedan har jag kvistlackat ett varv. Har förr alltid tagit 2 gånger men det syns så lätt en förhöjning i färgen sedan.

5. Vid grundmålning har jag använt V-Slip. Ganska tunt lager. Hellre 2 tunna än ett tjockt.

6. Nu kom en del skavanker fram i och med den vita färgen. Så lite mer spackel behövdes vid luckorna under diskbänken.

7. Äntligen täckfärg! V-Mill 0502-Y i tunna lager.

Tog hela tiden några luckor åt gången. Då fick jag snabbt se lite resultat. Är långt ifrån klar men ett ljust och trevligt rum har vi redan fått!

Från början hade jag tänkt använda V-Slip plus en oljebaserad färg, men vi tänkte om då välventilerad målningslokal var svår att skaka fram. Och vi har ju småbarn här hemma så vattenburen färg funkade bättre för oss. Det innebar också att jag har kunnat fortsatt att måla de flesta luckorna kvar på sin plats. Det skulle jag nog inte gjort för några år sedan när huset nyss införskaffats, men nu har jag sänkt kraven på min egen insats och då är jag faktiskt mer nöjd med resultatet och jag får mer gjort. Sen har jag ju verkligen övat mig i målandets konst samt lärt mig att mer än hälften av resultatet beror på en viktig detalj; en dyr och bra pensel.

Fotografi © Sommarfågel

fredag 23 mars 2012

Bandtäckt tak


Hej! Ville visa taket på nya hallen och tvättstugan. Och verandan också för den delen. Men det var inte helt lätt att få en fin bild, lillkillen tröttnade på att sitta i sin vagn och titta på medan syrran lekte och jag fotade. Det här taket är vi så nöjda med, det var tack vare att falsad plåt kräver så lite lutning som vi trots allt kunde få till en bra bredd på utbyggnaden, 3 meter.

Fotografi © Sommarfågel


onsdag 21 mars 2012

Soliga dagar


Så här fina fönster har vi satt in på varsin sida om ytterdörren. Den här nya entrén kommer verkligen förändra utseendet på huset. När det inte är en byggarbetsplats längre ska det bli ett nöje att putsa de här dyrgriparna. En syssla som jag annars inte skyndar till.

Här utanför har vi verandan som vi tog en eftermiddagsfika på idag, soligt och varmt var det. Behövde varken täckbyxor eller vantar. Nu är våren här!

Så enkelt


Enkla hyllor ovanför diskbänken har jag gått och suktat efter, ett ställe där vardagsporslinet är lättåtkomligt. Hyllorna skulle göra att det blev lite luftigare i köket. Nu har jag kommit ett steg på väg, har inte rivit ner några skåp utan har istället tagit bort skåpluckorna. Det är så härligt! Luftigt och charmigt. Och enkelt.

Hyllplan finns fortfarande med i planeringen men nu har jag sannerligen köpt mig lite tid. Och notera kaffe/te skåpet, barnsäkert eller vad?! Ska bara flytta uttaget in i skåpet, just nu är det under skåpet. Sedan lite belysning i de yttre skåpen så är jag nöjd.

Vi har vänner vars ettåriga dotter fick hett tevatten över sig, även om det gått två år nu så har jag inte kommit över skräcken att det skulle kunna ske hos oss också, så lätt, och så stor skada det gör. Så att få upp perkolatorn och vattenkokaren från bänken känns bra. Man kan inte bygga bort alla faror men man kan i alla fall bättra på sin egen nattsömn något.





Ja, det är bara att jämföra. Före och efter, dock är inte "efter" helt klar. Har en hel del målning kvar. Och "före" är det väl inte riktigt heller då man ser att jag har börjat måla skåpen. Men här har ni det i alla fall!

Notera också snygg hängare för kökshandduken, den har vi haft i flera år, men den har hängt på väggen till höger om dessa överskåp, och där har den inte kommit till sin rätt. Ha det nu bra vänner!

tisdag 20 mars 2012

Ytterligare förvaring



Den här bilden visar baksidan av köksön. Där finns det ytterligare förvaring!! Det har behövts då vi har lite svårt för att göra oss av med saker, men nu har vi tänkt om och känner att det som vi verkligen skulle behöva är yta att röra oss på.

Så det senaste året har inneburit mycket rensande bland våra saker. I köket behöver det dock rensas...hmm... lite mer. Moha moha... (vansinnes skratt). ;-)

Här skiljer sig skåpluckorna åt mot resten av köket då de här är vita och släta. Och det var inte snyggt i kombination med furuluckor men nu när resten börjar bli vitt så smälter dom in riktigt bra. Måste dock måla undersidan av bänkskivan, den smälter inte in... Ja, ja det kommer väl en dag då jag får lite inspiration för den biten också.


måndag 19 mars 2012

Leilas General Store


Så fint!

En bunke/kanna i emalj som man kan vispa grädde i eller använda som kastrull på spisen. Leila har sannerligen hittat rätt med den här. Turkos nyans i köket känns så härligt nu när det är vår!






lördag 17 mars 2012

Hej, för ett tag sedan var det kuddrea på Gruvgatan 13. Jag ville så gärna ta en titt, så jag släpade dit mina två barn. Och för en gång skull gick det ju fint, de hade ett bord med lego inne i tygrummet så dit sprang dottern och började genast konversera med tjejen som arbetade därinne. Sonen tyckte det var lugnt att sitta kvar i sin vagn. Så jag fick obegränsad tid att strosa omkring och titta på fina saker.

Jag kom hem med dessa två kuddar. Gillar mönstret mycket, har tittat på tyg med samma mönster tidigare men då i blått. Tänkte ha det som överdrag till en madrass/sittdyna till soffan på verandan. Vi får se, nu är jag i alla fall mycket nöjd med att ha ett par så fina kuddar. Med sin murrighet ger lite tyngd åt vardagrummet.

Dottern kom hem med en godisklubba, den fick hon av de trevliga tjejerna i butiken, de var mycket imponerade av hennes välvillighet att tillbringa tid i en inredningsbutik. Jag fick lov att ringa sambon direkt när vi satt oss i bilen, bara för att berätta vilka medgörliga barn jag hade med mig. Han var skeptisk till sanningshalten. :-)

Fotografier © Sommarfågel












fredag 16 mars 2012

Köksskåp


Fotografi © Sommarfågel


Här kommer som utlovat ytterligare en bild på köksskåp, i bakgrunden syns ett skåp som är endast 35 cm djupt trots att det är fullhöjd. Det är grundt för att man ska kunna ta sig in i gamla tvättstugan som vars dörr ligger precis utanför bild till vänster. Skåpets sockel var omålad i morse när bilderna togs men nu jäklar är den grundad. Det är i det här hörnet det ska bli ett stort skafferi framöver. Vi snor även några kvadrat av gamla tvättstugan för att riktigt få till det där stora gammeldags skafferiet.

Här ser ni också köksön som vållar oss lite problem, avstånd till diskbänken är endast ca 70 cm. Likadant är det mellan kylskåp och köksö. Man rekommenderar 120 som minimum. Och vi kan bara hålla med experterna, det är för trångt, endast en person åt gången kan arbeta i köket.

Det fungerar inte så hos oss, här brukar en röja upp och tömma/fylla på diskmaskinen medan den andra lagar mat. Och då blir man inte glad när det hela tiden är någon ivägen. Diskmaskinsluckan hindrar genomfartstrafik mellan spis och kylskåp. Det blir till att muttrandes ta varvet runt köksön. Som för övrigt också har hunnit grundats under dagen. Dock endast utvändigt på de flesta lådorna...jag genar lite sen jag fick ryggskott.



torsdag 15 mars 2012

Lyx

  
Hej!
Här varvas ryggont och glädje över att köket blir ljusare och ljusare för varje dag. Jag får bara måla om jag kommer ihåg att ta pauser ständigt och jämt, var tvungen att åka till kiropraktorn igår igen då jag inte riktigt arbetat på det sättet utan bara kört på. Man vill ju bli klar!!! Men kroppen sa ifrån, och ryggskott vill jag inte ha igen.

Så i en av dessa pauser från målandet så tänkte jag visa er, hur det går. Första bilden visar min arbetsbänk, det hörnet av rummet som jag nu inmutat. Ovanför den bänken ska de fina spröjsade glasluckorna sitta. När jag målat klart dom ska vi lämna in dom för omglasning, originalglaset (från 90-talet) var tonat, och det passar ju inte alls i det nya vita läckra köket. :-) Ljust ska det va!

Bild två och tre visar just det tonade glaset, till luckorna ovanför diskbänken har har jag inte hunnit ännu, så där är det kvar. Visar fler bilder på skåp i nästa inlägg, för om ni tror att man inte kan få in fler skåp i ett kök på 18 kvadrat så tror ni fel. Vi har många fler! Men det resulterar i minimal plats för köksbord och stolar, samt plats att röra sig på. Vi ska ändra på det framöver. När lyxvaran TID ramlar över oss.






Fotografier © Sommarfågel




onsdag 7 mars 2012

Kaffekoppar och språk

Jag har visst inte berättat om mina fina kaffekoppar som hänger på köksväggen. De prickiga har jag fått av min farmor och de blommiga har jag fått av min mormor. Tänk att de passar så bra ihop.





När de två damerna träffades brukade de prata på, en på finska och en på svenska. Det verkade fungera fint, trots att de inte behärskade varandras språk. Men båda var vana vid tvåspråkigheten i Österbotten. Och om man inte promt måste få svar på en fråga så kan man ju istället sitta och småprata och filura på livet, var och en för sig och på sitt språk, men ändå tillsammans.

söndag 4 mars 2012

Ryggskott...

Jaha, då har jag varit lite begränsad i min framfart sen i onsdags. Jag satt på huk när det helt plötsligt högg till i ryggen och sen låg jag där på golvet. Åh, vad ont det gjorde! Tala om att det var en fundersam fyraåring som kom till undsättning. Telefon, vatten, värktabletter, varm vetekudde, filt och nallar fick jag levererat till min lägerplats (huvudet i hallen och kroppen i vardagsrummet). Som tur var hade jag lillen ute i vagnen, och han sov fortfarande när min mor kom som en räddande ängel.

Mamma, pappa och min lillebror har alla tre varit räddande änglar de senaste dagarna, förrutom barnpassning, blöjbyten, färdhjälp till kiropraktor etc. så har de även ordnat med projektet som var inbokat detta veckoslut nämligen målning av barnrum. Dottern och sambon skulle på skotersemester och då skulle det målas och målas och målas...
Och målat har de sannerligen gjort!



© Sommarfågel


Här kommer en liten första bild på ommålat barnrum. Lister, dörrfoder, tilläggsisolering  av två väggar och bröstpanel ska till innan vi är nöjda. Men vi kör det i etapper. Flaggspelet i fönstret har jag och 4-åringen gjort tillsammans här i vintras. Hon klippte och jag sydde.
Blog Widget by LinkWithin